fredag 29 augusti 2014

Historien om Leon

Finns på adlibris eller bokus
Leon Leyson pratade sällan om sina minnen från barndomen och andra världskriget. Han kände sig inte redo att plocka fram allt det hemska han varit med om som barn, ville inte minnas. Först när filmen Schindlers list gick upp på bio började han motvilligt att berätta sin historia. Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare är boken som berättar historien om hur han, Leon, hamnade som nummer 289 på Oskar Schindlers lista över judiska "expertarbetare" som inte kunde undvaras. 

Leib Lejzon, som Leon då hette, var bara tio år när tyskarna i början av september 1939 invaderade Polen. Genast inleddes restriktioner mot landets judiska befolkning, som förlorade sina arbeten och fick sluta gå i skolan. Leon beskriver hur friheten för de polska judarna undan för undan försvann och hur han som stursk tioåring på eget vis försökte göra uppror mot restriktionerna genom att sätta sig på parkbänkar som var förbjudna för judar, givetvis när ingen annan såg, och hur han vågade gå fram och prata med de tyska soldaterna. Men när tyskarna inledde sina aktioner för att "befria" de polska städerna från dess judiska befolkning hamnade Leon med sin familj i Krakows getto och därmed försvann också den lilla friheten att kunna röra sig på egen hand i staden.

Leons pappa, som var en skicklig yrkesman, fick arbete i affärsmannen Oscar Schindlers emaljfabrik och lyckades efterhand skaffa arbetstillstånd även till Leons mor och Leons äldre bröder. Och slutligen, bara dagar innan merparten av gettots judar skulle deporteras, lyckades också Leons far övertala Schindler att anställa hans yngste son, Leon. Leon var inte bara den yngste arbetaren i fabriken, han var också minst, så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till spakarna för att manövrera maskinerna.

Liksom många överlevarberättelser så vittnar Leons berättelse om slumpens nycker och lyckliga omständigheter som gång på gång räddade livet på både honom och hans närmsta familj. Leons berättelse är full av vedermödor, hemskheter och fasansfulla upplevelser, men Leon Leyson berättar sakligt utan att vältra sig i det ohyggliga och utan att låta bitter. Istället är tacksamheten över att vara vid liv och tacksamheten gentemot Oskar Schindler påfallande i Leons berättelse. Och indirekt är denna bok också en hyllning till mannen som med egna pengar, mutor och ansträngningar räddade 1200 judar från koncentrationslägren. Jag läste Historien om Leon med stor behållning, för till skillnad från många andra överlevnadsberättelser från förintelsen så är tonen försiktigt optimistisk och vittnar, trots allt, om en strimma hopp för mänskligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar