lördag 27 februari 2016

Curly Bracket. Den gömda koden

Finns t.ex hos adlibris eller bokus
I en framtid där företaget Corpuratus styr samhället och kontrollerar människors liv genom datorer och kod lever människorna ett tryggt men passivt liv. Det enda sättet att lyckas och ta sig någonstans i livet är om man man klarar av ett dataspel. De bästa spelarna utbildas till kodare och erbjuds ett bekvämt liv medan resten tilldelas något fabriksjobb. I den här framtiden växer den föräldralösa flickan Curly Bracket upp på en av Corpuratus internatskolor. Curly är en av skolans mest begåvade elever och idag ska hon avlägga sitt slutprov. Det prov som kommer att avgöra hennes framtid. Allt börjar väl men mitt under slutprovet ställs Curly inför ett val som leder in henne på oanade vägar.

Det är lite svårt att kategorisera vad Curly Bracket. Den gömda koden är för en typ av bok. Det här är nämligen en serieroman som också vill vara en introduktion till datalogiskt tänkande och som därmed skulle kunna placeras bland faktaböcker. För förutom ett äventyr i dystopisk miljö så presenteras en rad problem som läsaren erbjuds lösa samt ett faktaavsnitt med introduktion till datalogiskt tänkande. Man kan så klart läsa Curly Bracket enbart som en serieroman men för de som gillar kluriga problem så är detta en perfekt kombination. Lösningarna på problemen presenteras i slutet och det är egentligen först genom att läsa lösningarna som man förstår Curlys tänk. Skulle man hoppa över att läsa facit så blir det lite som att ambitionen att vara en introduktion till datalogiskt tänkande faller platt och istället är risken att läsaren kommer att känna sig lika dum som Curlys följeslagare Pascal gör i boken.

Tanken med boken är god men huruvida det funkar är en annan femma. Som arbetsbok i skolan kan den emellertid nog finna sin plats för just programmering ligger ju på tapeten att införas i grundskolan. Fortsättning följer hur som helst: boken slutar med en cliffhanger och Curly Brackets skapare Tor Moström, Johan Wendt och Peter Bergting har redan nu utlovat fler delar där man också kommer att introducera läsaren till programmering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar