måndag 15 maj 2017

Experimentet

Som tvillingar är Amund och Amanda mer lika varandra till utseendet än till sättet. Amund är ganska stillsam och rätt så blyg av sig medan Amanda är den lite mer tuffare av dem. Och speciellt nu är de mer lika än på länge eftersom en målningsolycka i början av sommaren gjorde så att Amanda fick en massa färg i sitt hår som inte gick att få bort och hon därför fick klippa sig korthårig. Hon har till och med kortare hår än Amund nu och om man inte kände Amund och Amanda så skulle man nästan kunna tro att tvillingarna var bröder och inte bror och syster.

Amund och Amanda ska tillbringa en sommarvecka hos farmor och farfar och på tåget dit får Amund en idé. Tänk om de skulle skoja med farmor och farfar för att se om de känner igen sina barnbarn. Så Amund och Amanda bestämmer helt enkelt att de ska byta kläder och roller med varandra som ett litet experiment. Både farmor och farfar går på det och märker ingenting. Planen är så klart att avslöja allting innan de går och lägger sig på kvällen. Men innan de hunnit göra det så dras experimentet ett snäpp längre. I grannhuset hälsar nämligen Silje och Stefan på sin moster. Silje och Stefan är lika gamla som Amanda och Amund och de knackar på och vill gärna att de ska ses nästa dag. Men eftersom Amanda fortfarande har Amunds kläder på sig och vise versa så tror nu också Silje och Stefan att Amanda är Amund och att Amund är Amanda. Amund och Amanda bestämmer att de ska låta bli att avslöja experimentet en dag till, bara för att se om det går att lura även Silje och Stefan vem som är tjej och vem som är kille. Men ju mer de väntar desto svårare blir det att avslöja vem av dem som är vem. Och snart har det gått för lång tid för att alls kunna avslöja experimentet.

Harald Nortuns Experimentet är en smårolig berättelse som ställer det här med könsroller på sin spets och kan på mellanstadiet utgöra ett bra underlag till diskussioner om könsroller. Jag faller dock inte helt och hållet för berättelsen utan tycker dels att det är synd att Silje och Stefan framstår som ärkestereotyper för tjej vs kille och dessutom blir det ganska fånigt att tvillingarna inte avslöjar hur det ligger till, speciellt eftersom Amund gärna vill berätta sanningen. Men boken är som sagt småunderhållande med lite sommarfeeling och funkar som förströelse för stunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar