måndag 7 augusti 2017

Världens mesta Ester

Länk till adlibris och bokus
Signe går på lågstadiet (uppskattningsvis ettan eller tvåan) och en dag börjar det en ny tjej i hennes klass. Ester, heter hon och när Ester på lunchrasten frågar om inte hon och Signe kan bli kompisar blir Signe väldigt glad. Hon känner sig utvald och tycker dessutom att Ester verkar väldigt spännande. Ester har till exempel egen mobil och egen nyckel hem - hon får till och med lov att gå hem själv. Och så har hon en mamma som är skådespelerska och bor i New York.

Signe berättar imponerat om sin nya kompis för sina föräldrar. Konstigt nog verkar de inte alls imponerade, utan ifrågasätter snarare om Ester verkligen talar sanning. Signe tycker att mamma och pappa är dumma. Hon känner sig avundsjuk på allt det spännande som Ester har och framför allt på allt det som Ester får och kan göra. Varför kan inte Signe få gå hem själv till exempel? Men en del saker känns väldigt förbjudet att göra. Som när Ester övertalar Signe att smita in i lärarrummet och ta kaka, eller att smita från fritids för att följa med Ester hem och äta mellis.

Ester får Signe att testa gränserna, trots att det inte alltid känns ok. Och som vuxen läsare förstår man ju att Ester nog inte har det så himla bra hemma som hon vill göra sken av.

Världens mesta Ester av Anton Bergman är en vardagsberättelse vars innehåll gärna kan diskuteras och pratas om, det här är alltså en utmärkt högläsningsbok eller en bok som man kan läsa i grupp och prata om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar