onsdag 6 september 2017

Svag is

Länk till adlibris och bokus
Eddis och Alexs klass har friluftsdag och alla åker skridskor på den frusna Stensjön. Eddi och Alex har bestämt sig för att åka tre varv runt sjön, fler varv än någon annan, men på sista varvet kommer de ifatt Marit. Igen. Hon är inte ens färdig med sitt första varv.

Det är inte första gången killarna retas med Marit, är taskiga mot henne, men den här gången går de för långt. Alex och Eddi tar tag i Marit och puttar henne framför sig, ut utanför den uppåkta banan, ut mot den mörkare delen av isen. Eddi släpper när han ser vart de är på väg, men Alex ger Marit en sista knuff och rätt vad det är så ligger Marit i isvaken. Killarna får panik och lämnar Marit, nog kan hon ta sig upp själv?

Innerst inne fattar Eddi att hon nog inte kommer att klara att ta sig ur vaken, men det är först mitt i natten, när det redan är alldeles för sent som Eddi och Alex återvänder till sjön för att kolla om Marit tog sig upp. Det gjorde hon inte.

Killarna inser ju allvaret i vad de har gjort. Eddi mår sjukt dåligt över vad han ställt till med medan Alex mest verkar bekymrad över risken att åka fast. Och för honom blir det viktigaste att sopa igen spåren efter sig.

Sofia Nordins lättlästa Svag is har väl gestaltade karaktärer och en fängslande berättelse, i det här fallet nästan lite obehaglig, som är svår att släppa. För den som läser boken i grupp finns här definitivt mycket att diskutera kring såväl mobbing som moral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar