måndag 23 oktober 2017

De försvunna

Länk till adlibris och bokus
Det är sommar och Judit och åtta andra barn ska på en veckas lägerresa. Den vita bussen slingrar sig genom skogslandskap på ensliga vägar. Men så kränger bussen till och plötsligt har den kört av vägen. Chauffören klagade tidigare över att hon inte mådde bra. Nu lever hon inte längre. Förutom chocken så har de andra klarat sig hyfsat, bara en tjej som heter Noomie har klämt fast foten och skadat sig. Men eftersom de befinner sig mitt ute i ingenstans saknar telefonerna täckning och den vuxne ledaren ger sig iväg tillsammans med två av barnen för att söka hjälp. De andra sju uppmanas att vänta vid bussen tills de kommer tillbaka. 

Mer än ett dygn hinner gå. Matsäcken de haft med sig börjar ta slut och gänget bestämmer sig för att de inte kan vänta längre. De lämnar bussen och börjar gå. Vart vet de inte, men följer de vägen åt nåt håll så måste de ju förr eller senare komma fram till något eller till någon som kan hjälpa dem. Men vägen tar slut och de tvingas slå läger i en glänta. Maten är vid det här laget slut och dunken med vatten innehåller bara några droppar. Läget är akut och saken blir inte bättre av att det i gruppen finns många starka viljor och mer än en som stör sig på någon annan. Man kommer överens om att alla beslut ska tas demokratiskt efter röstning och för att de ska kunna lita på varandra får ingen av dem undanhålla några hemligheter, vilket visar sig att fler än en av dem har. 

Det är genom Judit vi får följa gruppen, det är hennes åsikter som färgar vad vi tycker om de andra i gruppen och det är Judit som vi förstår bär på den mörkaste hemligheten. Tittar man bara på bokens omslag så skulle man kunna tro att Cecilia Lidbeck skrivit en rysare, men De försvunna är mer åt  psykologisk thriller-hållet och handlar mer om hur psyket påverkas när man är vilse, hungrig, rädd och börjar förlora hoppet. De försvunna handlar om att överleva och även om händelseförloppet mest präglas av hur gänget försöker klara sig, skaffa mat för dagen, så bidrar intrigerna i gruppen till att det här blir riktigt ruskig och spännande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar