torsdag 30 augusti 2018

Hasselskogen

Länk till adlibris och bokus
Sjuttonåriga Alice och hennes mamma Ella är ständigt på väg, förföljda av otur har de blivit rotlösa. Ibland har de kunnat stanna lite längre på ett ställe, ibland har Alice knappt hunnit börja skolan förrän hennes mamma stuvat in vad de har i bilen och gett sig av hals över huvud. Men så en dag kommer ett brev om att Alices mormor gått bort. Plötsligt får Alice mamma ro att slå sig ned och det verkar som att Alice skulle kunna gå sista åren på high school som vilken tonåring som helst.

Alice har aldrig träffat sin mormor som levt ett tillbakadraget liv på ett stort gods i Hasselskogen, ett gods köpt för inkomsten från hennes berömda sagosamling Sagor från Hinsidan. Sagosamlingen är en samling udda och rätt så mörka sagor med många hängivna fans men det är i princip omöjligt att få tag på ett exemplar längre, inte ens på antikvariat går den att finna och Alice själv har aldrig läst den.

I skolan blir Alice inför ett arbete ihopparad med Ellery Finch, något som irriterar henne ganska så mycket eftersom Finch är ett av mormoderns hängivna fans och alltså känner till mer om Alice mormor än vad hon själv gör.

Så en dag försvinner Alice mamma. Enligt Alice styvsyster förs hon bort av några otäcka typer som säger sig komma från Hinsidan och som också lämnar en lapp efter sig där det står "Håll dig borta från Hasselskogen". Alice är övertygad om att hennes mamma blivit kidnappad och för att hitta henne måste hon, trots meddelandet på lappen, ta sig till Hasselskogen. Men hur hittar man dit? Det finns ingen adress till Hasselskogen, än mindre finns det utsatt på någon karta. Och vilka är det som tagit Alice mamma? Hinsidan är ju ett ställe som Alice mormor hittat på. Eller kan det finnas på riktigt? Trots att Alice alltid försökt undvika sin mormors hysteriska fans så ser hon nu ingen annan utväg än att be Finch om hjälp. Finch kan sagorna utan och innan och kanske finns det ledtrådar att finna i sagorna. Som det stora fan Finch är ställer han mer än gärna upp och tillsammans ger de sig av för att leta upp Hasselskogen i hopp om att finna Alice mamma.

Hasselskogen är Melissa Alberts debutroman, en fantasifull saga med inslag av skrämmande element värdig bröderna Grimm. Jag gillar verkligen idén med en värld där sagofigurerna får liv. Där finns vissa likheter med Cornelia Funkes böcker och nog kan Melissa Albert mäta sig med Funke vad gäller fantasi och påhittighet. Dock är Hasselskogen något mer omständlig och lite mer utdragen i sin berättelse och jag tappar tyvärr också fokus mot slutet, vilket kanske inte är så konstigt då Hasselskogen var den bok som fick följa med till BB. Så i ärlighetens namn kan jag nog egentligen inte ge något rättvist omdöme om sista halvan av boken.

Tack till Modernista för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar