fredag 6 december 2019

Skräcken på Wakenhyrst

Länk till adlibris och bokus
Det är tidigt 1900-tal när Maud växer upp på det ståtliga godset Wake's End. Hon har läshuvud och lätt för att lära sig, men som flicka läggs inga resurser på hennes utbildning. All uppmärksamhet läggs istället på Mauds yngre bror trots Mauds ständiga längtan efter uppmärksamhet och strävan efter att imponera på sin far.

När Mauds mamma dör i barnsäng anklagar hon sin far för att ha räddat barnet, men inte hennes mamma, men otroligt nog kommer Maud att komma sin far närmre efter sin mammans död. Mauds far låter Maud bli mer delaktig i hushållet och när han ska ge sig av på en längre resa låter han Maud få ansvar över hushållet. Det är också nu som Maud i hemlighet börjar läsa i sin fars dagbok och börjar lägga ihop ett och annat. Hennes far bär inte bara på hemligheter, han tycks också vara övertygad om att det ruvar något högst illvilligt i kärret som ligger alldeles utanför godset. Något som han är övertygad om att han har råkat väcka och som han måste få att försvinna.

Michelle Paver är fantastiskt skicklig på att åstadkomma en kuslig stämning som långsamt kryper närmre och närmre tills den har satt sitt full grepp om berättelsen. Skräcken på Wakenhyrst är otäck, det är gotisk skräck med djävlar och demoner, men det är också en berättelse om dåtidens kvinnosyn och att som kvinna ha kontroll över sitt eget liv, det är en berättelse om att växa upp med en psykiskt sjuk förälder och det är en berättelse om en kärlek som aldrig kommer att få levas ut. Fantastiskt bra skrivet av Paver och jag får nog säga att denna bok placerar sig på toppen av listan över årets läsupplevelser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar