torsdag 14 maj 2020

Eliza och hennes monster

Länk till adlibris och bokus
Eliza och hennes monster av Francesca Zappia är ett av mina dåliga samveten som legat och samlat damm på nattduksbordet i drygt två år nu. För ungefär lika länge sen gav jag boken en chans men kom inte ens igenom första kapitlet. Den här gången gick det bättre, även om jag fortfarande tyckte att berättelsen inledningsvis var rätt seg. Tack och lov så tar det sig (om man bara är tålmodig nog att läsa vidare) och efter ett tag så är man faktiskt fast i storyn.

Eliza är arton år och glider igenom sista åren i skolan som en grå och tyst mus. Hon håller sig för sig själv, umgås inte med någon utan sitter ständigt med ett skissblock och tecknar. Av den beskrivningen skulle man ju kunna tro att Eliza är rätt så ensam av sig, men då tror man fel. Det är på nätet hon har sina vänner och det är också på nätet som hon under sitt alias LadyConstellation är ett namn på mångas läppar. Eliza är nämligen skaparen av en enormt populär serie, Monstrous Sea, som har miljoner följare och fans som ivrigt väntar på att hon varje vecka ska lägga upp nya avsnitt. Bara ett fåtal personer känner till Elizas dubbelliv, bland annat hennes familj och hennes två bästa vänner på nätet som dessutom hjälper till med att administrera fan-forumet.

Eliza känenr inget intresse för att interagera med någon annan person IRL förrän hon en dag får nys om att nye killen i skolan, Wallace, är ett stort Monstrous Sea-fan, faktum är att hon aldrig tidigare träffat ett fan tidigare. Det visar sig dessutom att Wallace transkriberar hennes serier till text och att han är riktigt skicklig. För första gången på evigheter känner Eliza samhörighet med en person i den fysiska världen och den vänskap som inleds dem emellan är något de båda får stort utbyte av. Men Eliza brottas med dilemmat huruvida hon ska avslöja för Wallace vem hon egentligen är. Det är svårt, och ju längre tid som går , desto svårare blir det så klart. Till slut är dock katastrofen ett faktum och inte bara Elizas värld rämnar. Hela hennes skapelse med Monstrous Sea riskerar att falla.

Eliza och hennes monster blandar prosa med chattutdrag, sms och smakprov ur själva serien Monstrous Sea. Huruvida sistnämnda tillför något till boken låter jag vara osagt då jag inte kände lika stort intresse för dessa utdrag och i slutet till och med hoppade över dessa. Men originellt är det åtminstone. Det jag fastnar för och som får mig att läsa vidare är istället relationen mellan Eliza och Wallace. Konflikten ligger nämligen i att Wallace avslöjar sin innersta hemlighet för Eliza medan Eliza inte riktigt vet hur hon själv ska göra med sin hemlighet. Trots allt hon känner för Wallace och trots allt hon har att förlora.

Tack till Modernista för rec.exet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar