torsdag 26 maj 2011

Violet Park

Hitta Violet Park är Jenny Valentines debutbok som på originalspråk gavs ut redan 2007. Atrium förlag har i år gett ut boken i översättning och dessutom har förlaget en användbar läsguide med diskussionsfrågor som man kan hämta hem gratis från deras hemsida.

16-årige Lucas kommer av en slump i kontakt med Violet Park. På en taxistation träffar han henne. Hon står i en urna på en hylla men hon utövar en enorm dragningskraft på Lucas. När han frågar om henne får han veta att någon glömt hennes urna i en taxibil för flera år sedan. Taxistationen har sedan dess tagit hand om urnan i väntan på att släktingar till henne ska göra anspråk på urnan och hämta den. Lucas kan inte släppa tankarna på denna Violet Park och han tycker det känns väldigt ovärdigt att hon ska stå där på en taxistation där ingen bryr sig om henne. Så Lucas tar ett beslut och tar hand om urnan. Han ska se till att Violet Park hittar hem. Vad han dock inte anar är att sökandet efter Violet Park också kommer att leda honom närmre ett resultat på mysteriet med hans egen fars försvinnande några år tidigare

Detta är en smart och rolig utvecklingsroman. Lucas själv återger berättelsen om jakten och sökandet efter Violet som i förlängningen också blir ett sökande efter svar på varför fadern försvann. Lucas lär sig både det ena och det andra om sig själv och sin relation (eller snarare avsaknaden av relation) till sin far och når också insikt i hans mammas agerande. Hitta Violet Park handlar om hemligheter, familjerelationer och att nå avslut. Violet Park får ett värdigt avslut och Lucas sökande efter sin far når på sitt sätt också ett slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar