torsdag 17 november 2011

Döden i dina ögon

Som sjuåring hittar Jem sin mamma död i sängen, efter att ha tagit en överdos. Och i och med denna händelse förstår Jem äntligen vad de där siffrorna hon alltid kunnat se i folks ögon betyder. Siffrorna är inget annat än det datum personen kommer att dö.

Jem får en ganska så trasig uppväxt, med ständiga omplaceringar i olika fosterhem, ingen att ty sig till och ingen som hon vågar berätta om sin speciella förmåga för. Jem är nu 15 år och efter att hon blivit avstängd från skolan driver hon runt på Londons gator tillsammans med polaren Spider. En av dessa dagar befinner de sig vid London Eye när Jem plötsligt inser att alla omkring henne visar samma datum i sina ögon, och inte nog med det: det är dagens datum. Jem förstår att något hemskt kommer att hända vid London Eye och lyckas dra med sig Spider därifrån. De springer en lång stund och när de flämtande stannat för att hämta andan hör de en enorm smäll. När de vänder blickarna mot London Eye så är en av kupéerna bortsprängd och vagnar intill ser helt demolerade ut.

Hela London är i chocktillstånd efter terrordådet, men mardrömmen för Jem och Spider har bara börjat. Vittnen vid London Eye har sett de båda ungdomarna springa från platsen en kort stund innan bomben detonerade och nu är polisen mycket angelägna om att få tag på dem. Men både Jem och Spider som haft problem med rättvisan tidigare, vill för allt i världen undvika polisen. Jem och Spider flyr London i en stulen bil, men inser snart att det inte kommer att bli så himla lätt att hålla sig undan. Snart har man lyckats identifiera Spider och Jem som de två ungdomarna som flydde från London Eye och nu är det inte bara polisen som är på jakt efter dem - hela England letar efter dem.

Döden i dina ögon av Rachel Ward är en spännande och fartfylld berättelse, dock aningens förutsägbar och klyschig, framför allt vad gäller Spiders och Jems inställning till polisen samt deras framväxande kärleksrelation. Texten och språket flyter bra, men jag hakade upp mig vid ett par tillfällen då Jem vänder sig direkt till läsaren vid ett par tillfällen endast i början av boken. Jag förstår helt enkelt inte poängen med det greppet och det känns som att Ward inte varit helt konsekvent i sitt skrivande. Ward lyckas däremot mycket bättre med sin gestaltning av Jem och att beskriva de svårigheter och moraliska dilemma som Jem dagligen står inför med att ständigt veta när någon ska dö. Döden i dina ögon lyckas också väldigt väl med att ta upp många svåra ämnen såsom sex och droger utan att moralisera.

Döden i dina ögon har fått väldigt bra omdöme från flera håll, så jag hade rätt så höga förväntningar på boken, tyvärr blev jag aldrig så medryckt i berättelsen som jag hoppats på. En helt ok bok dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar