fredag 18 november 2011

En bit av mig fattas

Tre ungdomar, tre olika upplevelser men samma stad och samma datum. David Levithans En bit av mig fattas gavs ut i Sverige lagom till tio-årsdagen av 11 september och i boken får man följa Claire, Jasper och Peter och deras högst olika upplevelser av dagen som började som vilken annan dag som helst.

Det är tisdagsmorgon den 11 september 2001. Claire befinner sig i skolan tio kvarter från World Trade Center när nyheten om att ett flygplan styrt in i en av byggnaderna börjar spridas. Peter skolkar från samma skola för att kunna köpa Bob Dylans senaste skiva medan Jasper tryggt sover sig igenom all uppståndelse hemma i Brooklyn.

Hela världen, och i synnerhet varenda New York-bo befinner sig i chock efteråt och det är svårt att riktigt ta in omfattningen av vad man just har varit med om. Tack vare olika omständigheter dagarna efter terrordådet så flätas Claires, Peters och Jaspers liv och berättelser ihop, och tack vare varandra kan de börja bearbeta sina upplevelser. Genom ungdomarna upplever man svårigheten med att sätta ord på det ofattbara, chocken och sorgen, men hur det ändå går att känna hopp och glädje när världen tycks ha rämnat. Och hur vardagen runt omkring ändå fortsätter även om det känns som att man själv fastnat i ett vakuum.

David Levithan lyckas riktigt snyggt med att fläta samman dessa tre ungdomars liv. En bit av mig fattas har ett underbart välformulerat språk. Och liksom i flera av Levithans böcker spelar musik en stor roll. Man märker att New York är en stad som Levithan älskar, men för att läsa En bit av mig fattas behöver man själv inte älska New York, eller ens ha varit där, för att ändå kunna känna sig riktigt närvarande i staden under sin läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar