fredag 18 maj 2012

En hund och hans pojke

En hund och hans pojke är Eva Ibbotsons sista bok och gavs ut postumt i Storbritannien 2011. Tyvärr får jag erkänna att det nog är den första boken av henne som jag läst, men definitivt inte den sista.  

Harry är enda barnet till två snuskigt rika föräldrar. Harrys mamma och pappa tycker själva att de gör allt för sin son och de ser alltid till att Harry alltid har de nyaste och dyraste leksakerna. Men det enda Harry någonsin önskat sig är en egen hund. Hans födelsedag närmar sig, men Harry vågar inte hoppas på att hans föräldrar ska ge med sig den här gången heller. Harrys mamma anser att hundar skräpar ner och hon kan inte stå ut med ens ett endaste hundhår på den dyra äkta mattan. Men så får Harrys pappa nys om Hundoteket där man kan hyra en hund över en dag, en kväll eller över en hel helg. Och på Harrys födelsedag beger sig far och son till Hundoteket för att välja ut en hund till Harry.

Det blir kärlek vid första ögonkastet mellan Harry och Pricken, en liten vit hund med en brun fläck över ena örat och ena svansen. Men ingen berättar för Harry att Pricken bara är till låns och måste lämnas tillbaka igen efter helgen. Konsekvenserna blir att Harry rymmer hemifrån och istället hamnar i ett riktigt hundäventyr.

En hund och hans pojke är en söt och hjärtknipande berättelse som varje hundälskare med all sannolikhet faller pladask för. Jag gjorde det definitivt och jag gillar hur Ibbotson på pricken lyckas gestalta varenda hund i boken och att hon lyckas få fram sitt budskap om att kärlek inte går att köpa för pengar utan att det blir vare sig för präktigt eller banalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar