torsdag 21 juni 2012

Habib

Äntligen har jag stiftat bekantskap med Habib! Habib - meningen med livet är den första av hittills åtta böcker som Douglas Foley skrivit. Böckerna har gjort stor succé och jag kan förstå varför.

Habib är elva år och bor i Alby utanför Stockholm. Av fröken i skolan har han blivit tvingad att skriva dagbok. Habib har i flera månader struntat i uppgiften, men när fröken kallar in till extra utvecklingssamtal med föräldrarna lovar Habib att han ska skriva dagbok varje dag resten av vårterminen. Och faktiskt så upptäcker han att det är riktigt kul att skriva dagbok! Mellan april och maj månad får man som läsare följa med i Habibs vardag med skola, fotbollsträning, häng med polarna och korkad storebror. Men givetvis handlar dagboken också om Paris som bor i samma hus som Habib och som är den sötaste guzzen ever! Habib måste bara få henne att fatta att han tycker det och han har gett sig själv i uppdrag att fråga chans på Paris. Hans andra uppdrag är att ta reda på meningen med livet. Frågan är vilket av uppdragen som är det svåraste.

Habib - meningen med livet är rolig feelgood-läsning. Habib-böckerna utspelar sig i den brokiga förorten bland "nysvenskar" och Foley har bland annat skrivit Habib-böckerna för att erbjuda igenkänning hos eleverna ute i förortsskolorna. Men det stora fokuset i boken är på vardagslivet och här bjuds det på mycket igenkänning oavsett vilket ursprung man har som läsare. Habib bjuder på både stort och smått i en elvaårings vardag. Och många skratt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar