onsdag 26 februari 2014

Siri

finns på adlibris eller bokus 
Lena Einhorn romandebuterade 2011 med Siri. För även om det ska påpekas att Einhorn varit noga med att hålla sig så nära sanningen som möjligt och baserat stora delar av boken på autentiska brev, så är detta ingen biografi utan ska helt och hållet ses som en roman.

Siri är så klart Siri von Essen och Einhorns roman berättar om Siris liv före, efter och under tiden tillsammans med August Strindberg. Ungefär ett år efter att Siri för första gången har träffat August lämnar hon sin make och dotter för att istället uppfylla sina aktrisdrömmar och leva i ett jämställt förhållande med konstnärssjälen Strindberg. Det är givetvis en skandal i slutet av 1800-talet att någon ur ett högreståndsäktenskap skiljer sig - och att Siri till råga på allt gör detta för att leva ut en barndomsdröm om att stå på scenen måste ha krävt mycket mod.

Men August ska hjälpa henne bana väg till tiljorna, vilket han också gör - men bara så länge det inte går ut över hans egna karriär och hon får mer uppmärksamhet än han. Men så blir Siri havandes - trots August löften om att vara försiktig. Och när tredje barnet är på väg samtidigt som Siris kontrakt med Dramaten håller på att löpa ut så sparkas Siri för gott från den svenska scenen. Hennes karriär är över. Ett nytt liv som stöttande hustru och moder tar istället vid.

Och nu börjar också kärleken mellan August och Siri närma sig sitt bäst före datum. August oberäkneliga lynne, där han ömsom gråter ut med huvudet i Siris knä och ömsom får våldsamma utbrott orsakade av blind svartsjuka, blir till slut för mycket även för den förstående Siri. Men tiden efter skilsmässan blir nästan än svårare än tiden tillsammans med August. Han baktalar henne, anklagar henne för äktenskapsbrott och för att inte kunna ta hand om sina barn. Och underlåter dessutom att betala underhåll till barnen.

Tidsmässigt utspelar sig romanen under två olika tidsplan. Dels skildrar Einhorn de lyckliga åren med August och dels tiden efter separationen med densamme. Einhorn följer ingen rak kronologi och hoppen i tid och rum är många, utan att det för den sakens skull blir rörigt. Snarare framstår kontrasterna mellan de två tidsplanen desto tydligare.

Så mycket denna kvinna måste ha fått stå ut med! Hur orkade hon? Hur orkade någon kvinna leva med denne man, August Strindberg - denne vår främste författare?! Även om detta nu inte är en bok om Strindberg, så blir det ju liksom det indirekt ändå. Och bilden av honom som vansinnig och kvinnohatande befästs än mer efter att ha läst Siri. Jag kan däremot inte skryta med att ha läst något av Strindberg själv, mer än vad jag varit tvungen att göra i skolan, vilket på sin höjd sträcker sig till diverse utdrag, och jag har heller aldrig riktigt känt mig sugen på att läsa något av hans verk. Men det har jag definitivt blivit nu! Inte minst är jag sjukt nyfiken på att läsa En dåres försvarstal som är Strindbergs uppgörelse med Siri von Essen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar