fredag 2 september 2016

Pojken på bergets topp

Länk till adlibris och bokus
När Pierrot är sex år gammal dör hans mamma i tuberkulos. Hans pappa är död sedan två år tillbaka och nu är alltså Pierrot föräldralös och helt ensam i Paris. Några släktingar har hans mamma och pappa inte haft kontakt med, men efter att Pierrot hamnat på barnhem lyckas föreståndarna där få kontakt med Pierrots faster i Österrike och han skickas dit.

Pierrots faster jobbar som hushållerska på Berghof, ett flott ställe uppe i alperna vars ägare är ingen mindre än Adolf Hitler. Pierrot får vänja sig vid att bli kallad Pieter istället för att inte riskera att förarga führern och han får stränga order om att aldrig någonsin nämna namnet på sin gamla bästa kompis i Paris. Kommer det fram att Pierrot umgåtts med en judisk pojke, kan både han och hans kompis råka illa ut.

Berghof blir Pieters nya hem och Pieter både fruktar och ser upp till führern som blir som en fadersgestalt för honom. I führerns sällskap känner sig Pieter betydelsefull och han anammar snart führerns patriotism och människofilosofi. Pieter inser det inte själv, men folk runt omkring honom märker hur den snälle lille pojken förändras i takt med att han blint tar till sig Hitlers ideologi. Och gamla bästisen Anshel är sedan länge bortglömd.

I John Boynes Pojket på bergets topp skildras det tydligt hur enkelt och lätt det kan gå att indoktrinera någon när ingen vågar ifrågasätta. Pojket på bergets topp är tankeväckande och jag gillar speciellt att Boyne tar upp skuldfrågan som uppstår efter krigets slut. Det går inte säga att man inte förstod, att man inte visste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar