onsdag 31 maj 2017

Den mörkaste delen av skogen

Länk till bokus och adlibris
I en glänta i skogen intill Fairfold finns en kista av glas. I kistan vilar en älvprins med horn, förtrollande vacker. Prinsen själv är förtrollad och sover i glaskistan som är tillverkad av tårar som gör den okrossbar. Älvprinsen har vilat där i generationer och Fairfolds ungdomar brukar komma till gläntan, festa runt kistan och till och med dansa på den. Mer än en har försökt krossa glaset och mer än en har viskat sina hemligheter till den sovande prinsen.

Invånarna i Fairfold vet att akta sig för älvorna, trollen, skogsrån och allt annat som lever i skogarna. De sätter ut mjölk om kvällarna för att blidka älvorna, de vet att vara artig om eller när de möter en varelse, de vet att skydda sig när det är fullmåne genom att sätta på sig strumporna ut och in och stoppa järn i fickorna. Turister flockas årligen till skogarna för att uppleva de sagolika varelserna och de är ofta inte lika försiktiga. Varje år dödas minst en turist i skogarna och fler försvinner spårlöst.

Ben och Hazel är syskon och de är uppvuxna i Fairfold och vet allt om att akta sig i skogarna. De tycker inte att det är konstigt att Bens bästa kompis, Jack, är en bortbyting, att varenda förskoleunge varje år tillverkar amuletter av rönnbär som skydd mot älvorna eller att magiska ramsor faktiskt kan vara på riktigt. Både Hazel och hennes bror Ben är förälskade i den vackre prinsen och båda två drömmer om att en dag få vara den som väcker honom. Men alla som bor i Fairfold vet att man ska akta sig för att uttala sina önskningar högt. Och man ska definitivt akta sig för att göra överenskommelser med älvorna.

En dag är kistan krossad och prinsen är borta. Vem har krossat kistan? Och var är prinsen?

Vilken njutning det var att läsa Holly Blacks Den mörkaste delen av skogen! Den är vacker som en saga, lika ond som förförande. Det är lika mycket delar fantasy som gammaldags saga och lättsmälta high school-miljöer med de "vanliga" tonårsbekymren kärlek, familj och vänskap. Jag gillar det sagoaktiga, skogsvarelserna som lever sida vid sida med människorna, detaljerna med älvskydd, historien med bortbytingen Jack, Hazel som vill vara en riddare och Ben som slutat sjunga. Det är mycket med Den mörkaste delen av skogen jag gillade och jag summerar helt enkelt med att säga att jag tyckte mycket om den här boken.

2 kommentarer:

  1. Ja, jag tyckte också väldigt mycket om den! En av de finaste böcker jag läst i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bok jag kommer att minnas länge känns det som :)

      Radera