onsdag 16 oktober 2019

Knäckarbanketten

Länk till adlibris och bokus
Det var en gång två hertigar, hertig Ludbert och hertig Odbert, som var tvillingbröder och som ständigt låg i luven på varandra. Redan när de låg i sin mammas mage slogs och bråkade de och under hela sin uppväxt avskydde de varandra innerligt. Inte ens vid sin moders dödsbädd kunde de hålla sams och efter att deras mor gått bort och det stora slottet gått i arv till bröderna delade de helt enkelt upp slottet mellan sig genom att bygga en mur tvärs genom hela slottet för att på så sätt slippa varandra.

Många år senare beslutar sig hertig Ludbert för att ställa till med en enorm fest för att fira att hans nya lustgård står färdig. Det ska hållas bankett i dagarna tre, tjusiga gäster från när och fjärran är bjudna och det ska serveras galanta maträtter, den ena mer överdådig än den andra. Det här ska bli århundradets fest - en riktig knäckarbankett! Men när hertig Odbert får höra talas om banketten kan han inte låta bli att nästla sig in bland gästerna i syfte att förstöra för sin bror.

Hertig Ludberts dotter Ottilia och Amund, en kökspojke vars huvuduppgift är att mata grisarna är den här sagans ofrivilliga hjältar när de blir indragna i hertig Odberts fula spel och hamnar mitt i livsfarliga äventyr där det gäller att akta sig för vidunder och monster, högfärdiga hertigar och snörvlande mopsar.

Sara Bergmark Elfgren har tillsammans med illustratören Emil Maxén åstadkommit ett spännande äventyr skrivet efter sagans alla konster och regler. Knäckarbanketten utspelar sig under den överdådiga och svulstiga barocken. Språket innehåller en del ålderdomliga ord så sagan kan med fördel högläsas för att förklara dessa. Språket är också kryddad med ordvitsiga namn som Greve von Fiesk, Markisinnan von Tissehl-Tassehl och i sagan får läsaren lära känna både kända och mindre kända vidunder, det ena blodtörstigare än det andra. Men slutet gott allt gott, som det ju heter i sagans värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar