måndag 13 december 2021

Nollan och nätet

Länk till adlibris och bokus
Caroline Engvall har tillsammans med illustratören Katarina Vintrafors skrivit serien Nollan och nätet som är en serie bruksböcker perfekta för låg- och mellanstadiet när man vill diskutera livet ute på internet. Böckerna, fyra till antalet hittills, tar upp ämnen som grooming, näthat, ryktesspridning och spelande. 

I första boken som jag läst, Noelias hemlighet, får vi lära känna nioåriga Noelia, eller Nollan som hon kallas. Nollan bor med sin mamma och har en egen telefon som hon fått för att kunna spela spel och kolla på film. I skolan är hon ensam, hon har ingen bästis som alla andra verkar ha, men på nätet har hon träffat Wilma som är elva år och som skriver så snälla saker hela tiden. Egentligen får Nollan inte prata med någon som hon inte känner på nätet, men Wilma känner hon ju nu, så hon räknas ju knappast. Ändå vågar Nollan inte berätta för sin mamma om Wilma. Det kan ju hända att hon blir arg då. 

Men när Wilma börjar ställa krav på Nollan börjar det bli jobbigt. Wilma vill ha foton på Nollan, inte bara på hennes ansikte, och om Nollan inte skickar bilder så blir hon arg. Nollan börjar få en dålig magkänsla men vill inte riskera att Wilma inte vill prata med henne längre. Till slut vågar hon dock säga ifrån och berättar för sin mamma. 

Handlingen är enkel och händelseförloppet kommer inte heller som någon överraskning, men det här är en bok som fyller sin funktion väl i att den går att använda i skolan och bjuder in till samtal och diskussion om vardagen på nätet. I slutet finns diskussionsfrågor och tips till föräldrar och lärare. Noelias hemlighet är en enkel bok men med ett viktigt innehåll. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar