onsdag 29 december 2021

Spökbyrån

länk till bokus och adlibris
Kristina Ohlsson är sedan länge ett säkert kort bland mellanåldersläsarna som gillar mysterier och lite kusligheter. Med första boken i nya serien Spökbyrån etablerar sig hon härmed även som författare för de något yngre läsarna. I Fallet med den rysliga skuggan får vi lära känna Kalle och Elsa som bor med sin farfar Nikodemus i gula slottet i Dimdalen. Det är också här som högkvarteret till Spökbyrån ligger. Farfar Nikodemus är spökmästare och har lärt Kalle och Elsa allt om spöken och nu driver de spökbyrån dit folk som har problem med spöken kan vända sig för att få hjälp. 

Frans Fransson har nyligen flyttat in i en lägenhet i Dimdalen men han får aldrig sova om nätterna för det är ett sådant oväsen varje natt. Saker åker i golvet, porslin krossas och lampor tänds och släcks. Frans Fransson har inte bott länge i sitt nya hem, men han funderar redan på att flytta därifrån om det inte snart blir lugn och ro. När Kalle och Elsa kommer för att undersöka råkar de få syn på en skugga. Det är uppenbarligen skuggan som spökar men Kalle och Elsa måste ta reda på varför. 

Fallet med den rysliga skuggan är ett spännande och småmysigt spökmysterium utan att det egentligen blir särskilt läskigt (och det kanske inte heller är meningen?). Varken Elsa eller Kalle visar någon rädsla och det avväpnar liksom hela grejen med att spöken skulle vara läskiga. Moa Wallins superfina illustrationer är väl värda att nämna också. Ytterligare en bok i Spökbyrån har kommit ut: Fallet med det mystiska godismonstret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar