torsdag 27 april 2023

De överblivnas armé

Länk till adlibris och bokus
Dorians syster har dött och Dorian kan inte låta bli att fundera över om det är hans fel att hon dog. Sista gången de pratade med varandra sa  han hemska saker till henne. Efter begravningen pallar Dorian längre han smiter från minnesstunden, hoppar in i en taxi, bort från kyrkogården. Till sin stora förvåning är det en sliten nioårig flicka som sitter bakom ratten och av henne får Dorian veta sanningen om sig själv. Dorian är en bortbyting. Den familj han vuxit upp med är inte hans riktiga familj och Dorian besitter förmågor som ingen vanlig människa har. Dorian är ett väsen. När han väl fått veta detta är det som allt faller på plats. Dorian har alltid känt sig annorlunda, inte som alla andra. 

Tillsammans med några andra "nyupptäckta" väsen får Dorian börja en grundkurs i väsenkunskap som anordnas av Väsenverket. Dorian får veta vad han egentligen är (en älva), vilka egenskaper han besitter och hur han ska öva upp sina krafter. Vidare får han och hans nya klasskamrater Roja (troll) och Gabriel (rå) lära sig mer om ett annat Stockholm, ett magiskt Stockholm där väsen lever mitt ibland oss och att deras viktigaste uppgift är att förhindra Ragnarök genom att se till att de nordiska jättarna fortsätter att sova lugnt och stilla i underjorden. 

Men det finns också de som inte vill rätta sig efter Väsenverkets regler, de som vill använda sina krafter på ett friare vis, de som håller på att rusta upp och av döda kroppar bilda de överblivnas armé. 

De överblivnas armé av Gustav Tegby är ren och skär läsglädje. Folktro och nordisk mytologi vävs in i en spännande berättelse som utspelar sig i ett dagens Stockholm som uppenbarligen vilar på urgamla krafter. Berättelsen har humor, intressanta och färgstarka karaktärer och slutar med en tydlig knuff mot nästa del i serien. Den ska jag läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar