onsdag 12 april 2023

Förvandlingen

länk till adlibris och bokus
Att läsa Franz Kafka har jag alltid associerat med något svårt. Jag har tänkt att det är obegripligt, tungt och typisk svår litteratur. Men jisses vad överraskad jag blev av Förvandlingen! Det är absurt och fascinerande och möjligen en svårtolkad berättelse, men om man bara vill läsa Förvandlingen som en berättelse utan att försöka sig på alltför djupgående tolkningar, så har man en otrolig historia framför sig. 

När Gregor Samsa vaknar en morgon så har han förvandlats till en skalbagge. Inte en liten insekt utan en enorm skalbagge som har svårt att ta sig upp ur sängen och som är fokuserad på att lösa detta prekära problem (både att komma upp ur sängen och att han har antenner och ett hårt skal på ryggen) för han är ju redan sen till jobbet! Samsa arbetar som handelsresande och är den som försörjer sin mor, far och syster. Han har köpt den vackra våning som familjen bor i och i denna har han ett rum när han väl är hemma. Och när Samsa dröjer med att stiga upp denna morgon så börjar så klart familjen undra. När de väl upptäcker att Gregor är försvunnen och en jättelik skalbagge huserar rummet i hans stället reagerar de med förskräckelse och avsky. 

Nog hade de gärna gjort sig kvitt denna varelse, men också detta hade väckt uppmärksamhet, för inte kan man smuggla ut en jättelik insekt utan att grannarna reagerar. Och inte heller kan man säkert veta om den där insekten faktiskt är Gregor. Gregors öde är så klart oerhört sorgligt och hans förvandling till insekt leder i sin tur till en annan slags förvandling hos hans familj. Som sagt, fascinerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar