tisdag 11 juli 2023

Semestern

Länk till adlibris och bokus
Sista skoldagen innan 5a går på sommarlov får alla i klassen berätta vad de ska göra under sommaren. Nästan alla ska göra roliga saker, åka utomlands, vara på läger eller åka till stugan. Alla utom Ina. Ina bor med sin mamma i stans sämsta område, kvarteret Titen. De som bor här har ofta lite sämre ekonomi, och så även Inas mamma. Ina och mamma har flyttat runt mycket, men någon semester har Ina aldrig någonsin varit på. Det är nåt hon bara kan drömma om. Ändå hör hon sig själv säga, när det blir hennes tur att berätta om sina sommarplaner, att hon ska åka på solsemester. Det är inte meningen, lögnen bara kommer, men nu måste Ina gör allt för att lögnen inte ska avslöjas. Hela första veckan på sommarlovet vågar Ina inte ens lämna lägenheten. Inte heller vågar hon öppna några fönster i lägenheten trots kvävande värme. Det är inte direkt så att hon tror att någon av hennes klasskompisar kommer att komma förbi hennes kvarter och avslöja henne, men den nye killen, Vilmer, som ska börja i klassen till hösten och som var och presenterade sig i klassen sista skoldagen visar sig bo på samma gård som Ina. 

Men Vilmer verkar förstå Ina. Han fattar direkt att Ina hittat på men han tycks inte bry sig och framför allt tycks han inte vara rädd för vad de andra i klassen tycker. Istället hjälper Vilmer Ina att hålla lögnen vid liv i klasschatten och framför allt hjälps de åt att skapa sig sitt eget semesterparadis. 

Semestern av Marianne Kaurin handlar om önskan att passa in och vara som alla andra. Det är ju det Ina vill allra mest. Tack vare Vilmer som står stadigt får Ina andra insikter men det är först när Ina håller på att förlora något fint som insikten slår henne med kraft. Och det krävs stort mod från hennes sida att erkänna lärdomen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar