tisdag 11 juli 2023

Låt skogen leva!

Länk till adlibris och bokus
Alldeles bredvid skolan där Bao och hennes kompisar går finns en liten skog som eleverna brukar hänga i och leka i på rasterna. Bao sitter med i elevrådet och är som elevrepresentant engagerad i en miljögrupp. Det är under ett möte med miljögruppen som Bao får veta att kommunen vill hugga ned skogen och anlägga en parkering istället. Inget av Baos argument om vikten av att behålla skogen för klimatets skull tas på allvar av de vuxna på mötet. De menar istället att trafiken runt skolan är ett problem som kan lösas med fler parkeringsplatser. Förslaget klubbas utan någon större hänsyn till Bao och hennes argument, men Bao tänker inte ge sig så lättvindigt. Men hon får kämpa i motvind. Hennes kompisar är till en början peppade och hjälper till att skriva en klimatrapport, men när även denna avfärdas går luften ur dem. De vuxna verkar inte bry sig och förslaget ju redan är klubbat, så vad kan de göra? Massor, menar Bao. 

Till slut lyckas Bao engagera tillräckligt många för att utföra en klimataktion. Men kommer någon att lyssna den här gången?

Låt skogen leva! av norska Nora Dåsnes har ett aktuellt miljötema men den stora behållningen, tycker jag, är att den inger hopp och visar att ingen är för liten för att göra sin röst hörd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar