torsdag 17 augusti 2023

Slutet på sommaren

Länk till adlibris och bokus
Handlingen till Slutet på sommaren tar sin början 1983 på den skånska slätten i den fiktiva byn Reftinge. Det är i slutet av sommaren när lille femårige Billy Nilsson försvinner spårlöst. Trots ett enormt sökpådrag där hela byn hjälper till återfinns Billy inte. Det enda man någonsin hittar är hans lilla sko ute i majsfältet. Att förlora ett barn, en son, ett syskon är så klart förfärligt och händelsen får ödesdigra konsekvenser för familjen Nilsson. 

Tjugo år senare arbetar Billys storasyster, Veronica, numera bosatt i Stockholm, som samtalsterapeut och leder ett gruppterapisamtal för sörjande när en ung man börjar dyka upp under gruppterapin. Han återger minnen av en pojke som försvann för många år sedan och det han berättar är så slående likt Veronicas egna minnen att hon inte längre vet vad hon ska tro. Vem är den här unge mannen? Mannens berättelse och närvaro drabbar henne så pass att hon återvänder till sitt barndomshem i Skåne, ett ställe hon ogärna besöker och som hon under många år undvikit. Men ett är säkert: hon måste få veta vad som egentligen hände den där sensommaren 1983.

Slutet på sommaren berättas i två plan. Dels är det berättelsen om den försvunne Billy och det polisarbete som följer på försvinnandet. Dels får vi följa Billys nu vuxna storasyster i början av 2000-talet och ta del av hennes allt annat än ordnade liv. Nu och då sprängs även kortare texter in mellan kapitlen, kärleksbrev som efterhand får en allt mer desperat ton. 

Anders de la Mottes Slutet på sommaren är en spännande historia som innehåller flera av deckaregenrens typiska karaktärer utan att för den sakens skull kännas alltför klyschigt. Under hösten 2023 väntas inspelningen av Slutet av sommaren ha premiär på Viaplay, något jag ser fram emot att se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar