torsdag 17 augusti 2023

Valle och tonåringarna

Länk till adlibris och bokus
I skolan måste man äta upp maten man tar av. Valle som tyckte maten såg så god ut har råkat ta lite för mycket och nu sitter han själv kvar i matsalen medan resten av klassen redan gått ut på rast. Det är då, när Valle sitter alldeles ensam, som de kommer. Med ett mullrande dundrar hela flocken in i matsalen. De är stora, pratar ett språk som låter som svenska men som är helt omöjligt att förstå. Vissa har munnen full av metalltänder så att de ser ut som robotar, några har hela ansiktet fullt av sminkklet. Det är tonåringar. Och Valle blir livrädd!

Han rusar ut ur matsalen och letar upp sin bästa kompis Ozzy och berättar. Ozzy förklarar att de går på högstadiet. Hans storebror känner dem. Innan sommaren var Ozzys bror en helt vanlig kille, men nu har han också blivit en sån: en tonåring. 

Valle är fascinerad samtidigt som han tycker att tonåringarna är läskiga. De beter sig ju varken som barn eller som vuxna. Himla tur att det dröjer innan han själv blir tonåring hinner han tänka innan han kommer på att hans egen storasyster Iris snart fyller tretton. Fyller tonåring! Kommer hon också att förvandlas till en sådan där varelse då? Valle får panik! Hur ska han hantera detta?

Valle och tonåringarna av Ellen Greider är rolig och full av igenkänning. Precis som i Jordens största kalashatare har Greider hittat ett ämne som det inte finns så mycket skrivet om, i Valle och tonåringarna handlar det om en rädsla som man som vuxen kan skratta åt, men som för ett mindre barn kan vara en reell fasa.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar