torsdag 26 oktober 2023

Odjuren

Länk till adlibris och bokus
Trettonåriga Annie följer med sin moster Emma och morbror Harald till den lilla stugan vid Trolltjärn nära Vindelälven. Det är höst och Harald har tänkt snickra på ett jakttorn, Annie och Emma ser fram emot att spela spel, kanske plocka svamp, ha en mysig hösthelg helt enkelt. Men den här helgen kommer inte att bli som någon av dem tänkt sig. 

Harald påstår att Trolltjärn är porten till en annan värld, en värld där andra varelser härskar. Det är väsen som hör hemma i skogen, väsen som inte vill människan illa. Så länge vi inte stör dem och deras skog. Redan första kvällen hör Annie något som skrämmer henne, men det är först i efterhand som hon lägger någon vikt vid det hon upplevde. Där och då avfärdar hon det hon hör och ser som fantasifoster, hon tänker att det är hennes mörkerrädsla som spelar henne ett spratt. 

Nästa dag upptäcker man att stora delar av skogen har avverkats. Kalhygget breder ut sig och de får veta att ännu mer av skogen ska huggas ner. Harald blir rasande! Sår här får man inte göra. Men Haralds raseri är inget i jämförelse med det som skogens väsen känner. Nog finns det knytt och troll i skogarna och tyvärr ser de inte alltid skillnad på vilka människor som vill dem väl eller de som har mindre goda avsikter. 

Odjuren är ett samarbete mellan Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmark som gränsar till den grafiska romanen. Widmarks stämningsfulla och suggestiva bilder i svartvitt förstärker Lundberg Hahns thrilleraktiga berättelse. Det här är en snabbläst bok, men som ändå hinner gro en tanke hos sin läsare om hur vi människor påverkar vår miljö. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar