fredag 27 oktober 2023

Maryam och mormorsmålet

Länk till adlibris och bokus
Maryam kommer till Sverige med sina föräldrar och sin storebror Mani alldeles i början av höstterminen. Maryam får börja i en ny skola i en andraklass full med klasskamrater som pratar ett annat språk än vad hon gör. Allt är annorlunda. Fröken skriver på tavlan, bokstäver som Maryam inte och som skrivs åt fel håll. I Iran skriver man från höger till vänster, här skriver fröken från vänster till höger. Maryam förstår ingenting av vad fröken säger. Men som tur är får hon sitta bredvid Ida som ser glad och snäll ut och som skrattar så att Maryam förstår. 

Maryams storebror lär sig snabbt svenska och Maryams föräldrar pluggar svenska på SFI. Men Maryam vägrar att prata svenska. Nog lär hon sig att förstå, men prata vill hon inte. I Iran, där ett krig pågår, finns Maryams mormor kvar. Maryam saknar sin mormor mer än något annat. Det var inte Maryam som ville flytta till Sverige och det känns som att Maryam överger eller sviker sin mormor ifall hon börjar prata svenska. För tänk om Maryam glömmer bort sitt eget språk, farsi, om hon börjar prata svenska. Hur ska hon då kunna prata med mormor? 

Minoo Shams Maryam och mormorsmålet är en väldigt fin berättelse om hur det kan vara att tvingas fly från sitt hemland och det man har kärt. Det är huvudsakligen en berättelse utifrån Maryams perspektiv, men vi får också följa Ida i hennes försök att förstå och stötta sin nya kompis. Detta är en riktig hjärtevärmande berättelse om gränslös vänskap, saknad och hur det kan vara för ett barn att komma till ett nytt land, en ny kultur och ett nytt språk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar