fredag 27 oktober 2023

Världens sämsta syster

Länk till adlibris och bokus
Danis högsta önskan här i världen är att få ett syskon. Det har alltid bara varit hon och mamma och så länge Dani kan minnas så har hon önskat sig ett syskon. I flera år har Dani tjatat, önskat, bönat och bett, hotat, försökt utpressa sin mamma att skaffa ett syskon till Dani. Men utan resultat. Och så en dag, som en blixt från klar himmel, så berättar Danis mamma att Dani ska få ett syskon. Men det är inte som Dani tror eller tänker sig. Danis bild av ett syskon är en söt liten knubbig bebis med lockar, men det syskon hon får är en finnig, svartklädd tonårskille med fettigt hår. Det visar sig att Danis mamma blivit kär i Björn via en dejtingapp och med på köpet följer Björns tonårige son.

För Danis del blir det mycket nytt att förhålla sig till, inte nog med att Dani får en bonuspappa och en bonusbror, så småningom blir det sammanflytt med ny skola och allt vad det innebär. Och fortfarande har Dani inte fått det syskon hon allra helst vill ha. Men kanske finns det ett riktigt syskon någonstans? För Dani, som kommit till genom insemination, finner plötsligt en slående likhet i sin nya klasskompis Elton. Kan de ha samma donator som pappa?

Förutom att handla om syskon så handlar Elin Lindells Världens sämsta syster också om identitet, förändringar, vänner och familj. Och det här är verkligen SÅ roligt! Humorn går igen både i Elin Lindells text och illustrationer och det här är en bok som tål att läsas flera gånger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar