torsdag 9 november 2023

Bror

Länk till adlibris och bokus
Bror är en brutal och nattsvart skildring av en fjortonårig killes väg in i kriminaliteten. Hussein är fjorton
och bor i Alby med sin hårt arbetande och ensamstående mamma. Mellan att han går i skolan och på fotbollsträningar hänger han med kompisarna Charbel och Bilal. De hittar på lite småbus, snattar, chips och energidryck, stjäl cyklar. 

På gatan och på torget i Alby sker det värre grejer. Killarna har koll på gängen, vem som är lojal med vem, vem som åkt fast, vem som blivit skjuten. Men Alby är trots allt ändå relativt förskonat från de värsta drabbningarna och det är tack vare M. M har förmågan att hålla nere konflikterna, medla (på sitt sätt), se till att dispyter blir lösta, många ser upp till honom. Den som blir sedd av M är någon. Det börjar med en tjänst och en gentjänst, men när Hussein väl tagit steget och blivit springis till Albys store gängledare, så finns det ingen väg tillbaka. Hussein avancerar och när han drar in mer pengar än vad hans lärare i skolan får i lön ser han ingen anledning att fortsätta skolan. Hussein börjar aldrig gymnasiet efter nian. Trots att han egentligen gillar skolan. 

Hussein har religionen med sig från sin uppväxt och är troende muslim, han har en moralisk kompass att gå efter, religionen är det som ger honom sinnesro och trots att han vet att i stort sett alla hans handlingar är haram och strider mot hans religion så är lojaliteten med de han umgås också viktig. Och visst, statusen han får och pengarna han drar in talar också sitt tydliga språk. Men när lojaliteten byts mot svek och skulderna växer vill Hussein inget hellre än att lämna, dra sig ur. Men då är han redan för djupt indragen för att kunna stoppa den spiral av våld han dragits in i. 

Bror är skriven av pseudonymen Alex Khourie. Författaren har under flera år arbetat med ungdomar i de miljöer han skriver om och karaktärer, miljöer och språk som emellanåt är väldigt grovt och med mycket slang känns väldigt äkta. Bror skildrar från insidan vad som styr och ligger bakom kriminaliteten med droghandel, skjutningar och vilka konsekvenser det får för alla inblandade. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar