onsdag 17 april 2024

Den stora bankbluffen

Länk till adlibris och bokus
Under andra halvan av 1600-talet tog kungen i Sverige, Karl XI, tillbaka stora delar av makten och pengarna från adeln. Adeln, som var van vid sina dyra vanor, ville inte ändra på sitt sätt att leva och därför lånade många från banken. För att få låna pengar var man dock tvungen att lämna in något föremål som var värt ungefär lika mycket pengar som man ville låna. Man behövde alltså pantsätta någonting. 

I slutet av 1600-talet uppmärksammas det att banken i Stockholm blivit lurad på en förmögenhet när de inlämnade pantföremålen ersatts med skräp. Någon har satt i system att begå dessa bedrägerier och den enda som går att peka ut är springschasen Lilla Maja som kastas i fängelse.

Men en ung banktjänsteman tvivlar på att den fattiga Lilla Maja skulle ligga bakom bedrägerierna, även om hon i allra högsta grad var inblandad. Han vill istället rentvå Lilla Maja och försöker ta reda på vem den verkligt skyldige är. 

Den stora bankbluffen av Elin Hägg är baserad på en verklig historia och verkliga personer och berättar om Sveriges första bankbedrägeri. Jag tycker sådana här berättelser är jätteintressanta, det är ju lite True crime, fast i ett historiskt perspektiv. Med våra nutida glasögon är det måhända inte lika rafflande som många nutida True crime-fall. Men jag tycker det är väldigt spännande hur Hägg grävt i historiska källmaterial för att bygga sin berättelse. Den stora bankbluffen har ett lättläst språk och avslutas med fakta och ett persongalleri. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar