måndag 29 april 2024

Sex miljarder

Länk till adlibris och bokus
På vägen hem från skolan blir Juraj stoppad av en kvinna med en hund. Hon ber att få låna hans mobil och ringa ett kort samtal och så håller hon fram hundkopplet och ber att Juraj ska hålla kopplet medan hon ringer. När samtalet är klart tar hon tillbaka hundkopplet, men Juraj får inte tillbaka sin mobil. Istället stannar en skåpbil precis bakom honom och han tvingas in i den. Det är så bisarrt att Juraj knappt ens hinner bli rädd där och då. Han håller alltså på att bli kidnappad och han kan omöjligt förstå varför. Juraj är bara en helt vanlig fjortonåring. Hans föräldrar har inga pengar, han står inte i skuld till någon, han har inga ovänner. Vad är det som händer?

Kidnapparna tar Juraj till ett hus i skogen och låser in honom i en källare och snart blir det tydligt för Juraj att allt är ett misstag. Det är inte honom kidnapparna vill åt. Men han vet också vem de egentligen är ute efter. Tidigare under dagen så bytte Juraj jacka med sin kompis Anton och det är alltså kompisen kidnapparna vill åt. Men varför? Anton är uppenbarligen fortfarande i fara och Juraj kan inte göra något åt saken. Han kan försöka rymma, men kommer han att lyckas utan att bli upptäckt?

Parallellt med Jurajs berättelse får vi som läsare följa polisen Anna som tagit emot en anmälning om en bortsprungen hund. En vanligtvis rätt så obetydlig händelse men som Anna snart börjar misstänka döljer något större. Och hon låter sina misstankar leda henne. 

Som vanligt med Petter Lidbeck så kastas man rakt in i en spännande berättelse. Sex miljarder är en thriller som större delen av boken känns övertygande, men motivet till kidnappningen, som framkommer mot slutet av boken, tycker jag är lite för otroligt, men det går att att förlåta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar