onsdag 8 maj 2024

Kattvännen

Länk till adlibris och bokus
Los mamma och hennes nya kille Sam har köpt en gammal nyligen nedlagd skola i den lilla byn Törerud vars befolkning minskat under många år. Dit ska de flytta och så ska mamman och Sam driva ett pensionat på den gamla skolan. Lo är allt annat än nöjd med beslutet. Det var ingen som frågade om Lo ville flytta från Göteborg, lämna katterna, kompisarna, skolan. Och sen Sam kom in i bilden får Lo ha mamma alldeles för sällan för sig själv. Nu med renoveringen av skolan och iordningställandet av pensionatet blir tiden de har på tu man hand ännu mindre. 

När Sam och mamma stöter på problem med byggnaden känner Lo skadeglädje. Istället för vatten ur duscharna kommer illaluktande gegga, saker försvinner och det är uppenbart att många i byn inte vill ha dem där. Först känner Lo skadeglädje, men efter ett tag tycker inte heller Lo att det är roligt längre. 

Grannen Ove, som Lo blivit vän med, berättar om varelserna som förr i tiden bodde på varje gård i trakten, men som nu blivit förvisade till skogarna i takt med att bygden avfolkats. Ove är lite säregen, pratar lite annorlunda och har hur många katter som helst. Han är snäll, men kan man tro på allt han berättar? Han menar nämligen att det som händer på den gamla skolan har med varelserna i skogen att göra. 

Kattvännen av Malin Eriksson Sjögärd är en mysig och spännande berättelse om förändringar, familj och vänskap. Inslagen med väsen från den nordiska folktron tillför magi till berättelsen som ackompanjeras av många och fina illustrationer av Lina Blixt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar