onsdag 8 maj 2024

Grim

Länk till adlibris och bokus
Artonårige Kasper har haft en svår period med depression som han tagit sig ur. Sommarlovet innan han börjar sista året på gymnasiet har han lyckats få sitt drömsommarjobb i skräckhuset House of demons på Gröna Lund. Där träffar han Iris som älskar Death metal och som är ett stort fan av ett av Sveriges första death metal band, Dark Cruelty. Bandet som Kaspers pappa, Håkan, grundade och var basist i, bandet vars sångare och frontfigur Kasper är döpt efter. Bandet som upplöstes efter att Grim, som sångarens artistnamn var, dött under oklara omständigheter.

Grim har alltid varit närvarande i Kaspers liv även om han själv aldrig träffat honom. Grim var bara nitton när han dog och nu är Kasper snart lika gammal som Grim någonsin blev. Detta är något Kasper tänker väldigt mycket på.

Efter en bra sommar börjar Kasper sista året på gymnasiet. Han beslutar sig för att skriva sitt gymnasiearbete om just Grim och blir mer eller mindre besatt av ta reda på vad det var som egentligen hände. Med Iris som bollplank intervjuar Kasper bandmedlemmarna, träffar personer som har anknytning till Grim och försöker nysta i de myter som omger både bandet Dark Cruelty och frontfiguren Grim. Arbetet påverkar Kasper på ett långt mer djupare plan än han förväntat sig. Han drömmer om Grim, han känner dofter, förnimmer saker. Det är som att Grim är där med Kasper. Och hans närvaro blir bara starkare och starkare. För det är väl Grim som Kasper förnimmer?

Grim är en roman som stannar kvar länge. Den är genomarbetad och har så många lager. Romanen utspelar sig på flera plan. Förutom en ramberättelse som inleder och avslutar Grim finns Kaspers nutidsberättelse med sökandet efter sanningen om Grims död som också är en berättelse om Kasper själv och vad han går igenom i sitt liv just nu. Självförtroendet efter en fantastisk sommar har börjat dala och tvivel gror inom honom, tvivel som får depressionen att åter gripa tag om honom. Sen är det berättelsen som utspelar sig i ett 1980-tal med Dark Crueltys framväxt som band och hur en undergroundkultur växer fram och tar allt större plats. Det handlar om Håkan och bandmedlemmarna i Dark Cruelty som kämpar för att slå igenom samtidigt som konflikterna inom bandet växer. Det är fascinerande hur Sara Bergmark Elfgren kan få mig som läsare att totalt sugas in i en subkultur och ett musikområde som jag varken lyssnar på eller tycker särskilt mycket om. Men jag dras med av karaktärernas driv och den mystik med demoner och förhärligandet av dödsriket som death metal scenen själv använder i sina uttryck och framtoning.

Jag läste Grim för ett bra tag sen, lyssnade på den för säkert ett halvår sen, och nu när jag (äntligen tar mig tid och) skriver om den känns karaktärer, miljöer och platser fortfarande så levande och som i färskt minne. Det här är en alldeles lysande roman! Fruktansvärt bra helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar