fredag 10 maj 2024

Sand


Amad ska praoa på ett litet företag som jobbar med sand. Skittrist. Men de som jobbar där är schyssta och Amad kommer snabbt in i gemenskapen och tvingas erkänna för sig själv att han faktiskt gillar sin nya praoplats. Dessutom utmanas han i att tänka utanför boxen. Företaget har under flera år arbetat med en ny innovation som har med strukturen på sandkorn att göra och ska snart till en mässa i Lissabon för att presentera sitt arbete. Men när Amad kommer till sin praoplats andra dagen så har det varit inbrott.  Alla  datorer med flera års arbete och materialet som de skulle presentera på mässan är borta. 

På grund av stölden tvingas man tänka om och på ett otroligt vis blir Amad involverad i det lilla företagets innovationer och får följa med till Lissabon. De två praoveckorna på det lilla företaget blir för Amad tveklöst omvälvande på många sätt och vis.

Jag gillar Petter Lidbeck. Han är bra på att skriva spännande med ett tydligt driv och har ett lättläst språk. Sand har allt detta. Men det märks tyvärr också alldeles för tydligt att detta är en bok skriven på uppdrag att användas som bruksbok i skolan. Och då blir det därefter. Jag kan förstå intentionen från Eduna som ger ut böcker kopplat till Svenskt näringsliv, men jag ger hellre en elev en bok som har en litterär intention än en bok som är skriven mest för att vara användbar att läsa i samband med ett speciellt arbetsområde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar