onsdag 1 mars 2017

Farlig mark

Länk till adlibris och bokus
På Woodridge Academy, en anrik privatskola i Pennsylvania, går den skötsamma mönstereleven Tamaya i femte klass. Woodridge Academy ligger en bit utanför stan och därför har nästan alla elever en bit att ta sig för att komma till och från skolan, men eftersom det är en privatskola går inga skolbussar. Många blir istället hämtade med bil eller så cyklar de, men Tamaya måste varje dag promenera till och från skolan i sällskap med den två år äldre Marshall. Tamaya och Marshall bor nästan grannar och det är deras föräldrar som gjort upp om att de båda ska ha följe med varandra. Väl i skolan låtsas de (eller i varje fall Marshall) som att de inte känner varandra. Det är en rätt lång promenad varje dag och det kan vara tungt och jobbigt med en massa skolböcker i väskan. Hade de bara kunnat gå genom skogen istället för att som nu gå runt den, så hade deras skolväg inte alls varit lika besvärlig, men skogen är förbjuden mark och dessutom går det rykten om en sinnessjuk eremit som håller till inne i skogen så Tamaya hade nog ändå inte vågat gå in i den.

Trots detta så väljer Marshall en eftermiddag att gena genom skogen. Tamaya vågar inte annat än att följa efter och vet inte heller att Marshalls plan är att undvika mobbaren Chad som hotat att ge sig på honom. Det är bara det att Chad så klart följer efter in i skogen och hotar att slå ner Marshall. Men Tamaya lyckas försvara Marshall genom att skopa upp en näve kladdig gyttja från marken som hon mular Chad med så att de kan springa därifrån.

Efteråt börjar det pirra och sticka underligt i Tamayas hand. Nästa morgon vaknar Tamaya upp med fula utslag över hela armen. Och när hon kliar på det tycks huden pulvriseras och falla av. Kan det vara leran som hon tog upp som orsakat detta? När Tamaya får höra att Chad inte kommit till skolan alls nästa dag och dessutom är spårlöst försvunnen blir hon orolig på riktigt. Det var ju hon som kastade lera rakt i ansiktet på Chad. Tänk om han också fått utslag? Tänk om det är hennes fel att Chad är försvunnen? Och vad är det för nåt som finns i leran?

Berättelsen om Tamaya och Marshall varvas med utdrag ur hemligstämplade protokoll från senatens förhörsprotokoll med de ansvariga för Sun Ray Farm, ett forskningslaboratorium ett par mil från Woodridge Academy. Labbet har under en längre tid arbetat med att ta fram ett drivmedel som kan ersätta bensin och de tror sig vara nära en lösning. Labbet har odlat fram en högenergi-mikroorganism som kan användas för att framställa ett nytt bränsle. Men ingen har varit beredda på att mikroorganismen skulle kunna ta sig ut ur labbet. Och dessutom mutera.

Farlig mark av Louis Sachar kan vara vårens mest spännande bok för mellanåldern! Den är dock inte helt lättläst för målgruppen med många hopp i tid och rum och med skiftande perspektiv. Förhörsprotokollen kan också vara rätt så svåra att förstå, men en van läsare har en riktigt spännande bok att se fram emot i Farlig mark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar