fredag 2 december 2022

Det slutna sällskapet

Länk till adlibris och bokus
När Charlie var sju år försvann hennes mamma spårlöst. Fortfarande vet man inte om Charlies mamma försvunnit av egen fri vilja eller om ett brott begicks i samband med hennes försvinnande. Tio år senare påbörjar Charlie sitt tredje år på den ansedda internatskolan Knollwood Augustus prep, en skola som flera på hennes pappa sida av släkten gått på och som är känd för sitt hemliga slutna sällskap A-klubben. A-klubben är en aktiv förening som man inte själv ansöker till, medlemmarna i klubben är utvalda och för att bli antagen måste man delta i Spelet, som går ut på att utföra utmaningar som alla mer eller mindre går ut på att sätta dit lärare på skolan. Den som misslyckas med utmaningarna riskerar att få sitt rykte förstört och sitt namn nedsmutsat för all framtid. Charlie har ända sen hon började på skolan drömt om att få tillhöra A-klubben och därmed är hon också beredd på att göra precis vad som helst som krävs av henne för att bli antagen. 

Ungefär samtidigt med att terminen börjar dyker nya ledtrådar om Charlies försvunna mamma upp som kanske kan kasta ett ljus över vad som egentligen hände för tio år sedan. Sakta börjar Charlie också se ett samband mellan sin egen mammas försvinnande och den elitklubb som hon så gärna vill vara en del av.

Det slutna sällskapet är Elizabeth Klehfots debutroman och på omslaget står det att läsa "...för alla som älskar Donna Tartts Den hemliga historien", och det gör ju jag verkligen! Men nja, så många fler likheter än internatskolemiljön, elever från överklassen och ett slutet sällskap hittar jag egentligen inte. Det slutna sällskapet läste jag hur som helst med god behållning, det är lockande med internatskolemiljön, det hemliga sällskapet och den makt det utövar på skolans fakultet samt mysteriet med Charlies försvunna mamma. Men någon Den hemliga historien kommer den inte i närheten av.

Stort tack till Modernista för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar