onsdag 7 december 2022

Mörka julnätter

Länk till adlibris och bokus
Alla som läst Camilla Lagerqvist vet att hon gärna låter sina böcker utspela sig under första halvan av 1900-talet. Så även Mörka julnätter som är förlagd till några decemberdagar i början 1930-talet. Gerda och hennes lillebror Algot tvingas från Stockholm för att fira jul med sina morföräldrar eftersom deras pappa befinner sig på sanatorium och deras mamma lagts in på vilohem. Morföräldrarna bor på en gård i Hälsingland och tar där hand om pojken Elis, som blivit föräldralös och som är jämngammal med Gerda, något som Gerdas mamma inte kan tolerera. Senast de träffades kallade Gerda och Algots mamma Elis för tattare och sen dess har man inte setts, vilket nu är flera år sedan.

Men återträffen mellan barnbarn och morföräldrar blir hjärtlig och genast bjuds Gerda och Algot in till julstök. Men den mysiga tillvaron stannar av när en pojke från granngården försvinner från sitt sovrum mitt i natten. Utanför sovrumsfönstret syns spår av klövar i snön och mormor är övertygad om att det är nåt skrömt som ligger bakom. Gerdas tankar går genast till julbocken som hon sett många otäcka bilder av. Men han finns väl ändå inte på riktigt? Ytterligare barn hinner försvinna och en kväll är också Gerdas älskade lillebror försvunnen. 

Mörka julnätter är som titeln antyder en mörk berättelse som kombinerar folktro och historia med en spännande intrig. Boken är skriven som en adventsberättelse med 24 kapitel, men den här boken är alltför spännande för att man ska kunna hålla sig till ett kapitel om dagen. Lina Blixt otroligt snygga illustrationerna tillför både stämning och en snygg förpackning av denna mycket lyckade julberättelse för mellanåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar