torsdag 15 december 2022

Poirots jul

Länk till adlibris och bokus
Den gamle och åldrande miljonären Simeon Lee bjuder inför julen in sina vuxna söner att fira jul på godset. Den gamle mannen är illa omtyckt av många, så även av sönerna som under många år förtryckts av sin egen far. Men julen är ju en tid för försoning och tillsammans med hustrur återvänder alla söner till godset för att fira jul. Dock drar inte heller bröderna jämt och konflikterna avlöser varandra. När Simeon Lee deklarerar inför alla att han ämnar skriva om sitt testamente slår han än mer split mellan sina söner.

På självaste julaftonens kväll återfinns Simeon Lee i sitt från insidan låsta rum. Han har fått halsen avskuren, möbler är omkullvälta och alla i huset kan vittna om ett stort buller och ett högljutt dödskrik inifrån Mr Lees rum. Men inifrån rummet syns inga spår från någon annan, vare sig inkräktare eller medlem av hushållet. Likväl kvarstår faktumet att Simeon Lee fått halsen avskuren, att han har blivit mördad. Men hur det gått till är ett mysterium. Lika stor är gåtan kring vem som kan ha utfört det bestialiska dådet. Som tur är så befinner sig Hercule Poirot i trakterna på besök och han hjälper gärna till med att lösa fallet. 

Det här är en klassisk mordgåta á la Agatha Christie. En fröjd att läsa där såväl ledtrådar som villospår som vanligt får mig att bli överraskad inför deckargåtans lösning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar