tisdag 6 december 2022

Svart krabba

Länk till adlibris och bokus

Det är vinter och det råder krig. Var handlingen utspelar sig är inte uttalat, men det skulle absolut kunna vara Sverige. Fyra män får ett uppdrag att föra några behållare med okänt innehåll till en sambandscentral som ligger bakom fiendens linjer. Männen känner inte varandra sen tidigare och deras uppdrag är hemligt och framförallt farligt. Då isen lagt sig över skärgården är planen att de ska färdas över denna. För att undvika att bli upptäckta av fienden måste de färdas nattetid och i sidled. Därför har operationen också fått namnet Svart krabba.

Karl Edh har valts ut för operationen eftersom han är en skicklig skrinnare. Och med sig på färden har han även ett brev från en kvinna han endast träffat en gång och som han lovat leverera till en man som befinner sig bakom fiendens linjer. 

På grund av uppdragets hemliga karaktär och då männen inte känner varandra sedan tidigare råder misstänksamhet dem emellan. Vad går deras uppdrag egentligen ut på? Vågar de ens lita på varandra? Skildringen av hur de tar sig över isen är riktigt spännande och den stämning av hemlighetsmakeri och misstänksamhet gentemot varandra som Jerker Virdborg så väl lyckas 
måla upp driver på spänningen ytterligare. Svart krabba är en skickligt komponerad thriller. Romanen ligger också som förlaga till en Netflix-produktion med samma namn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar