onsdag 25 januari 2023

Asynja

Länk till adlibris och bokus
Kungens grav som är första delen i Elisabeth Östnäs nya serie Asynja börjar brutalt. När Disa vaknar upp efter att ha lagt sig tidigt en kväll har alla hennes nära och kära dödats och bränts på bål av männen som kvällen innan erbjudits gästfrihet i hennes fars hall. Inte ens hennes tvillingbror Odd har undkommit männens våld. Disa lovar att hämnas sin familj. Hon tar sin brors namn och beger sig till Björkö för att utbilda sig till krigare och får plats bland Rävungarna - kungens yngsta krigare som alla kämpar om en plats i dennes hird. Men ingen får ana att Disa är en flicka. Inte ens Idris som blir hennes nya vän. 

En natt får Disa i uppdrag att vaka vid en gravkulle. Den natten upptäcker hon att hon besitter övernaturliga krafter och när en völva en tid senare reagerar kraftigt på mötet med Disa förstår hon att hon har förmågor utöver det vanliga. Men det viktigaste för Disa är fortfarande att utkräva sin familjs hämnd. Gör hon inte det kommer de aldrig att finna sin väg till Valhall och kommer för alltid att irra omkring som osaliga andar. 

Jag tyckte mycket om Östnäs bokserie om Turid, som riktar sig till något äldre läsare än denna serie gör, och liksom i Sagan om Turid märks det här att Östnäs är angelägen om att skriva historien korrekt. Intressant är att Östnäs i Asynja får med klimatets påverkan på oss människor när hon tar upp de klimatförändringar som faktiskt förekom även under vikingatiden. Lina Neidestams illustrationer ackompanjerar Östnäs text på ett stämningsfullt vis och bidrar till mörkret och råheten i berättelsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar