torsdag 26 januari 2023

Vintersång

Länk till adlibris och bokus
Helen och Milena är bästa vänner på internatskolan för flickor som de båda går på. Det är en skola med föräldralösa flickor och skolan är snarare ett fängelse än en pedagogisk institution. Ett par gånger om året får varje elev lämna skolans område för att besöka sin trösterska som fungerar ungefär som en huld moder som ger värme, kärlek och tröst i den annars så kärleksfattiga tillvaro som eleverna befinner sig i. 

Det är när Helen och Milena ska besöka Helens trösterska som de stöter på Milos och Bartolomeo, två killar som går på motsvarande internatskola för pojkar. Detta blir startskottet på ett händelseförlopp där elever rymmer från internatskolan efter att sanningen om deras föräldrar uppdagats. 

Milena och Bartolomeo rymmer först och genast sätts ett sökpådrag igång med fruktade hundmänniskor som gärna spårar upp sitt byte för att sedan slita dem i stycken. För att varna Milena och Bartolomeo följer Helen och Milos efter. Milos blir tillfångatagen men Helen återfinner Bartolomeo och Milena hos motståndsrörelsen som vädrar morgonluft i och med att regimens förtryck och hemligheter börjat uppdagas hos de internatelever som man så länge försökt kuva. Något stort är i görningen. Men kommer man att kunna frita Milos? 

Titeln Vintersång anspelar på Milenas undersköna röst som kan ena motståndsrörelsen och som också fungerar som startsignalen för upproret mot regimen. Jean-Claude Mourlevats Vintersång är en fascinerande och mörk dystopi och precis som i Jefferson har djur en betydande roll. Det är svårt att glömma de muterade människor (eller muterade djur?) som förekommer och används eller utnyttjas på ett skrämmande vis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar