tisdag 24 januari 2023

En apelsin bland päron

Länk till adlibris och bokus
Det finns tre tjocka böcker om Lisbet och hennes farmor Sambakungen, böcker som lämpar sig bäst för högläsning då få i den tänkta målgruppen inte ännu mäktar sig igenom en tjockare kapitelbok. Men Emma Karinsdotter och Agnes Jakobssons senaste bok om Lisbet och Sambakungen går däremot utmärkt att läsa själv. En apelsin bland päron är en kortare berättelse om Lisbet som går i ettan och hennes allt annat än ordinära farmor.

Lisbets lärare Majlis på Päronskolan bjuder in alla föräldrar och vårdnadshavare till päronmöte! Rektorn har nämligen kommit fram till att skolan måste införa strängare ordningsregler. För rektorn är det otroligt viktigt att alla ska passa in och det är ju därför man har regler. Men är man sambakung så är det strängt omöjligt att rätta sig in i ledet. Till päronmötet, som ju inte alls är någon maskerad som Lisbets farmor tror, är det bara sambakungen som kommer utklädd - till apelsin, för hon tror att alla andra kommer att ha klätt ut sig till päron, och att göra som alla andra är ju inte kul. Att päronmöte bara är ett roligare ord för föräldramöte har nämligen både Lisbet och hennes farmor missat.

När Lisbet förstår vad hennes farmor är på väg att ställa till med (igen) får hon bråttom att försöka stoppa sambakungen från att gå på mötet. För tänk om Lisbet inte får gå kvar på grund av sin farmors tilltag?

En apelsin bland päron är lika skruvad som Karinsdotters andra böcker om Lisbet och hennes farmor. Här är det barnet som är den vuxna och förståndiga. Det är tokigt och roligt även om jag fortfarande får lite ont i magen av Lisbets farmor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar