onsdag 4 januari 2023

Yani

Länk till adlibris och bokus

Yani är en skön vardagsberättelse om de tre kompisarna Rayan, Amir och Caspian som går i 9:an i Alby. Vi får följa deras vardag i skolan, på fritidsgården och vi får träffa deras familjer, deras vänner, men också Sossi, aina och andra som ofta förekommer i deras vardag. 

Sista terminen i nian handlar för de allra flesta om att klara sig, komma in på gymnasiet, men också om att ha kul och känna gemenskap med sin skolklass. Allt detta ställs på sin spets när Amir får besked om att han ska utvisas. Amir verkar ha gett upp, men Rayan och Caspian tänker kämpa för att Amir ska få stanna. 

Nora Khalil nominerades för augustpriset med sin debutbok Yani. Välförtjänt, enligt mig. Det känns upplyftande och roligt att läsa om vardagen i förorten som en motvikt till alla negativa och mörka rubriker som dominerar i media. Glädje, humor och stor självdistans präglar tillvaron för de tre kompisarna och även om allvaret kommer på besök ibland med utvisningshot och dödsskjutningar så är det framför allt den positiva stämningen och framtidstron i boken som jag håller kvar i när jag läst ut Yani.

Yani innehåller mycket slang, och är man liksom jag rätt så okunnig inom detta område så är det värt att kolla upp åtminstone några av de i berättelsen oftast förekommande slangorden. Det blir lite enklare om man till exempel påbörjar sin läsning med vetskapen om att yani är ett ord och inte väntar på att personen Yani ska dyka upp nån gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar